I love all things around me especially you, you and you coz we must treasure them before they are gone

click me!

Wednesday, November 21, 2012

Holiday dgn In-laws : Cameron Highlands

baru berkesempatan nak update pasal holiday. esok cuti harijadi sultan Johor so nak kena cepat2 update la. kang aku malas terus x update. hehehehe

aku dgn Al memang dah lama nak gi holiday tapi asyik la bertangguh sbb xleh nak pegi bertiga nanti baik2 boleh rileks2 terpaksa melayan mood Nia lak. yela die bukan leh duduk diam. dah la perjalanan jauh so kalau nak ber'holiday' pun kena la secara berjemaah gitu.

jadi bila kami rancang punya rancang tetiba je my in-laws ajak kitorg gi dgn diorg minggu lepas. so kami xyah fikir banyak2 ikut jela. hehehehe

kitorg gerak dari JB ari jumaat. konon nak gerak kol 6 tapi tunggu Ain(SIL) balik keje lambat lak. so gerak dalam 6.40 gitu. first stop Tapah. kitrog tido kat homestay kawan MIL. sehari xtau lak die charge berapa sbb kami dapat duduk free je. yela dah tentu kawan MIL kan. heheh

then ari sabtu pagi kami siap2 nak bergerak ke Cameron Highlands lak. kami x tido terus kat Cameron sbb hotel kat sana mahal. lagipun Tapah dgn Cameron x jauh. hampir 2 jam je perjalanan je.






ladang teh!


masa ni lepas sebelum sampai Tanah Rata. kat sini kalau nak amik gambar cantik tapi masa tu kami masih blur2 xtau arah tuju so kami cuma lalu jela.

sampai je Tanah Rata, punya la banyak strawberi farm sampai xtau nak gi yg mana. last2 kami ke Al-Mashoor Agro plantation farm.






strawberi!!!



kat sini cuma ada tempat jual makanan berasaskan strawberi je. kalau nak feeling2 petik strawberi memang di larang sama skali. ni pun amik gambar dari jauh je. nasib baik kamera ai ada zoom tau. kembang hidung jap. heheheheh





Nia comel. =)


sementara adik2 iparku  semua bz shopping strawberi, aku pulak sibuk amik pic. masa amik gambar ni, tetiba je matahari memancar tepat kat kitorg. sbb tu la mata Nia kecik je. owh Nia dah pandai posing skrg. berkat tunjuk ajar sifu die la my SIL, Mira.

owh Cameron xde la sejuk sangat. cam sejuk aircond je. mungkin kalau kitorg tido sana lagi best kot. maybe next time la ye. masa kitorg naik cameron ni kitorg naik ikut jalan dari Tapah jadi jalan adalah agak menakutkan. dgn lori banyak pastu kat selekoh pun diorg nak bawak laju. dah la banyak lubang. sepanjang jalan tu. MIL asyik mengucap dgn istigfar je. cian die.

kami meneruskan perjalanan untuk cari tempat yg boleh petik strawberi. yela kan aku kononnya nak feeling cam dalam cerita Vanila Coklat. nampak signboard Cactus Valley terus kami masuk.

mula2 masuk ingatkan tempat nya kecik je rupanya kedalam n naik atas bukit. nasib baik la my husband ni driver terhebat semalaya. jadi kami tiba dgn selamat. heheheh kasi up die sikit.





daun salad pelbagai jenis.



kat sini korang leh petik strawberi pastu bawak balik skali tapi harga strawberi kira lain. paham x? nak masuk ladang strawberi kena bayar rm25 sorang. pastu bakul kecik kongsi 2 orang je n strawberi yg korang petik tu mesti di timbang dulu pastu bayar pastu baru la korg boleh makan.

jadi kalau rasa nak feeling2 Vanila Coklat, di persilakan la tapi aku nasihatkan korg jangan la beli apa2 souvenir kat atas tu. mahal ok. baik korg beli kat pasar malam ke atau gerai2 kat bawah tu. lebih murah harga nya. benda nya sama je.

owh kat sini pun ada cafe jual makanan berasaskan strawberi. ada teh strawberi, kek, n macam2 lagi la.




bunga kekwa



kaktus sudah semestinya ada. yg aku perasan diorg ada jual kaktus dalam pasu kecik 50sen kot 6 pasu rm10. macam2 bunga pun ada di jual tapi aku ni x minat bercucuk tanam. so amik pic jela. hehehe

turun je dari Cactus Valley, kitorg lalu pasar malam Cameron. kat sini buah n sayur semua segar2 n murah. aku x berani nak tengok lebih takut terbeli. yela perjalan masih jauh nanti sayur semua layu x sempat masak pun.

pic pasar malam xde sbb tetiba lak hujan renyai2. tapi itu tidak menghalang adik2 iparku bershopping. yela jalan ramai2 tetiba kitorg tinggal bertiga je. MIL dgn FIL pun xtau dah kemana. pusing2 nampak keychain sama cam aku beli kat Cactus Valley. murah singgit je tapi korg paham2 la kan. sbb tu aku cakap jangan beli kat atas tu nanti korg menyesal cam aku.

masa ni dah dekat kol 4. kitorg kena cepat turun sbb nak gi Ipoh lak. biasa la MIL kalau jalan2 mesti nak kena singgah rumah kawan. tapi kami xnak lalu jalan ke arah Tapah lagi. seram no so tanya2 org kat situ diorg cakap suruh ikut jalan ke arah Kg Raja terus ke Simpang Pulai.

kitorg ingatkan bila lalu Simpang Pulai dah xde dah ladang teh tapi rupanya ada! dan kami singgah amik pic lagi.




ladang teh upclose.


ni ladang teh Bharat plantation. ala yg jenama Cameron tu. kat situ pun ada kafe jual macam2 produk makanan dan minuman jenama Cameron tapi mahal. baik korang beli kat pasar Cameron. jenama sama tapi lebih murah. korang bayangkan la teh strawberi je harga dah rm8 secawan. baik korang buat sendiri kan?

dah puas pusing2 amik gambar dan adik2 iparku shopping lagi kami pun teruskan perjalanan. x sampai 10 minit kami sampai lak ke kedai coklat!!!!

nama kedai ni Avant Chocolate. kalau pompuan mesti suka coklat kan jadi korang mesti akan suka kedai ni. ada macam2 jenis coklat tapi harga pun korang paham2 la kan. ada coklat perasa mangga, strawberi, durian pun ada tapi aku x berani nak beli. patut diorg bagi tester ek baru ada org berani beli.







kebetulan masa kami pegi tu dah dekat2 anniversary aku n Al, jadi Al belikan aku coklat n roses. so sweet. =))

owh bunga tu Al beli kat pasar Cameron. beli bunga dapat tambahan jagung selonggok. sape nak bagi kan. sbb tu aku ckap sayur, buah n bunga semua murah kat pasar Cameron. korang mesti tergoda punya nak beli.





jalan Simpang Pulai. smooth je. nak amik pic pun x takut.



hepi betul dapat jalan2. dapat release tensen. ahad nya kami ke Lost World of Tambun lak. =))

ok la. sambung esok la ye.










No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...