I love all things around me especially you, you and you coz we must treasure them before they are gone

click me!

Wednesday, September 9, 2015

Semoga pulang dengan selamat

Sabtu lepas aku meneman SIL, Fatin gi hantar Yani daftar masuk U. die kan sambung degree. sebelum ni amik diploma kat U lain. so ni first time kitorg gi area sana. dah la diorg bajet aku tau tempat tu. yg aku lak ingatkan diorg yg tahu. senang cerita, kitorg sampai dah nak masuk highway Ipoh dah baru la masing2 terfikir nak buka app Waze.

tapi yg x best nye pasal Waze, tang celah taman perumahan pun die nak masuk. padahal boleh je jalan terus. nak jugak masuk corner celah mana2 tah. so aku sebagai co driver, dgn yakin suruh Fatin cari alamat jela. nasib baik jumpa. sampai2 je terus gi brunch. hahahaha dah lapo sangat dah.

lepas setel daftar Yani, kitorg terus gerak gi rumah kawan MIL sbb malam nye kitorg tido rumah die. n macam biasa Waze menggila lagi. tetiba nampak Tesco lak. dah alang2 sampai tu, kita kasi pusing seround dulu la baru gi rumah Cik Nida(kawan MIL).

sampai rumah Cik Nida, masing2 terus pengsan. hahahahaha petang baru bangun. malam nye kawan Fatin ajak dinner sama. sementara tunggu kawan Fatin sampai, kita lepak Tesco lagi.






 Fatin mendengki Ari. 



Fatin beli durian smoothie ke apa tah. pastu die suap kat Ari sikit tapi saje sua sudu tu lambat2. hahahahhaha lepas dinner, balik rumah Cik Nida n terus tido lagi.


2nd day
bangun breakfast dgn famili Cik Nida. kebetulan anak die sebaya dgn Ari n Nia. so ada la budak melayan Ari main. lepas breakfast, sambung tido lagi. hahahah buruk tol perangai. tengah hari MIL, FIL, Ain, Haris(husband Ain), Al n Nia pun sampai. lunch sama2 then amik Yani kat U sebelum gerak ke Kelana Jaya.

MIL, FIL n Ain dapat gi haji tahun ni. ikutkan diorg dah boleh checkin kat TH Hotel tapi MIL decide nak cari hotel lain je so that boleh lepak sama2 sebelum diorg bertolak. FIL book 2 bilik hotel tapi bilik nye kecik sangat. ingatkan nak tambah lagi satu bilik tapi semua pun dah full.

pastu Al gi tanya kat hotel yg berdepan hotel yg diorg dah book tu. sana banyak kosong. lebih besar dari hotel yg FIL dah book. tapi diorg xleh cancel 2 bilik tu sbb dah bayar. so malam tu aku tido hotel yg bilik besar tu, MIL dan yg lain2 tido bilik yg 2 tu.

lepas checkin, MIL ajak pegi rumah kawan die. betul2 belakang Menara TH. dari rumah die, jalan kaki  x sampai 5 minit dah sampai Tabung Haji. sambil makan, die cerita la pengalaman die n husband gi haji tahun 2013. seronok duduk rumah Cik Aida. diorg satu famili memang baik sangat. yg paling seronok Nia n Ari la. sbb rumah pakcik tu banyak Lego.




3rd Day




Nia n Ari bermalas2 malasan sementara nak tunggu breakfast.


bukan breakfast pun tapi brunch terus. diorg checkout hotel sana, terus lepak makan sama2 kat bilik kitorg. x lama pastu pakcik Al sampai. die memang biasa bawak org gi umrah n haji. die sanggup turun dari Kedah semata2 nak jumpa MIL n FIL. sambil2 tu die brief la dos n don'ts masa di mekah. rasa sayu lak. bila la nak sampai giliran aku pulak. hmmmm....

lepas tu bergerak ke rumah Cik Aida untuk lunch. die memang dah cakap suruh kitorg makan je kat rumah die. lepas makan MIL ajak gi Giant lak. ada barang yg x beli lagi. nasib baik semua pun dekat2 je. ikutkan nak je pegi Paradigm Mall tapi terus sedar diri. datang untuk hantar MIL gi haji bukan gi jalan2 cari makan. huhuhuu

balik hotel terus pack2 barang sbb malam tu MIL, FIL n Ain dah kena daftar masuk dah. Mira n husband die pun sampai. so gerak sama2 gi dinner kat rumah Cik Aida. pastu bila dengar takbir dari Menara TH, terus bergerak gi ke sana. org punye la ramai sampaikan kat tepi tu siap ada bazar haji okeh. yg si Nia n Ari nampak budak2 pegang belon diorg pun nak gak. haishhhh.......






macam kenal je?




tengah sibuk2 tu, tetiba ternampak retis lak. sape lagi kalau bukan vlogger Maria Elena n famili. rasa nya diorg hantar pakcik husband die kot. rasa nak gi amik gambar dekat2 tapi rasa cam x sesuai lak. yela mesti diorg tgh sedih nak hantar pakcik die gi haji kan. xkan la aku nak tetiba gi sana amik gambar lak. memang mintak penampar ke apa kan. so amik pic jauh2 pun jadi la.

masa tu x nampak nak SIL die Fatin Liyana. so x amik la gambar die. tapi x lama pastu ternampak die kat celah2 famili die. masa tu gak la bateri fon aku kong pulek. apa la nasibbb....

anyway, kak Maria ni memang flawless habih. putih gebu lagik. nampak muda je. si Fatin pun sama putih gak. nak harap muka aku gebu n putih cam diorg memang x la. dah nama nye jawa kan. kuning langsat pun ok whattttt....

giliran MIL checkin x sampai lagi masa ni. yg Nia n Ari dah buat perangai dah. nak berdukung je. masing2 dah ngantuk kot. nasib baik husband Mira ada. so die yg tolong dukung Ari. sementara Haris dukung Nia. masa ni masing2 dah emosi sangat2. macam2 la MIL pesan kat aku n Al. si Haris lagi kesian. ikutkan die dapat gi haji sekali tapi x dapat cuti lak. so terpaksa la tangguh. bila nak dapat lagi xtau la.

bila MIL, FIL n Ain masuk je checkin, lagi 2 jam baru diorg naik flight. kitorg x tunggu pun. bukan boleh tgk pun. umat manusia punyela ramai. on the way nak gi parking, singgah jap belikan Nia n Ari belon. sbb dah janji. huhuhuu malam tu gak kitorg gerak balik JB sbb Al n Fatin keje esoknye. Haris tumpang pakcik Al balik Kedah. Yani lak Mira n husband yg hantar balik U.

Al n Nia satu kereta. Fatin, aku n Ari satu kereta. sampai JB kol 3 pagi. masa balik aku sorang je yg drive. sbb Fatin esok keje kan. x rasa ngantuk pun tapi rasa senoneng. hahahaha nasib baik esok nye dah amik cuti siap2. kalau x mau aku merapu je masa keje nanti.


semoga MIL, FIL n Ain selamat pulang dan beroleh haji yg mabrur.
Insya Allah.














No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...