I love all things around me especially you, you and you coz we must treasure them before they are gone

click me!

Wednesday, September 14, 2016

Sambutan Aidiladha

tahun ni raya haji belah famili Al. sebabkan cuti raya aji pun sehari je, so aku xde la prepare apa2 sangat. hari ahad pun aku keje macam biasa. cuma balik awal sikit sbb pengasuh aku bz.

so petang tu kemas2 rumah sikit sementara tunggu Al balik OT. kitorg gerak agak lewat la. terus tido Benut. malam tu xde aktiviti apa2. diorg stat masak petang kot. so aku sampai je, semua memang dah siap. hehehe

pagi raya, cam biasa la famili Al semua solat raya kat masjid. yg mana anak dara, semua solat kat rumah je. lepas solat, makan jap terus famili aku ikut MIL beraya ke rumah atuk sedara Al. rumah ni memang wajib la pegi. x kira raya haji ke aidilfitri ke memang rumah satu ni ke kena pegi. sampai rumah atuk Al, kitorg makan burasak n ikan tenggiri masak asam pedas. tapi nape macam rasa asam rebus ek? hmm??

lepas makan, terus gerak ke rumah atuk Al kat Kota Tinggi lak. jalan pun smooth je. sampai sana dekat kol 11 pagi tapi daging korban x sampai lagi. owh tiap2 tahun famili atuk Kota memang buat korban. biasa nya kan raya aji jatuh hari minggu atau hari jumaat. ni sbb jatuh hari isnin so merasala aku tengak daging korban fresh siap ada tulang bagai. slalu tu aku datang rumah atuk Al, die dah siap masak jadi sup tulang. tinggal nak makan je.

daging korban sampai masa tu dah kol 12 tgh ari kot. Al ikutkan nak gi tengok diorg sembelih kat masjid. tapi masa diorg dah setel sembelih dah. tinggal nak edarkan ke rumah masing2 je. diorg memang tiap2 tahun pun lapah daging lembu sendiri. so merasala la Al ngadap peha lembu tu sorang2. hahahaha










punyela semangat diorg ni. ada org tu injured sikit pun nak tunjuk kat kita. (tangan di dada mata ke atas). bila dah siap2 potong, daging tu akan di timbang 1-2kg untuk senang di bahagikan pada fakir miskin dan orang2 kampung. yg cucu pun dapat gak. dapatlah aku bawak balik daging 2kg, tulang lembu 2kg. hihihi lepas zohor kitorg terus gerak balik jb.

balik rumah, terus rebus tulang. esok nya kita buat sup tulang!!!

tapi gambar sup yg dah siap xde. sbb dah habis. hihihii




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...