I love all things around me especially you, you and you coz we must treasure them before they are gone

click me!

Sunday, December 13, 2015

Kisah seorang penulis

Dulu-dulu masa zaman aku pun xtau, aku penah terfikir nak jadi penulis novel. x pun pensyair atau penulis sajak. tapi aku rasa itu bukan cita-cita aku pun. sbb dulu-dulu aku pengikut tegar kakak aku. masa kecik2 dulu memang kamceng giler dgn die. aku la yg die angkut buat teman gi beraya, gi dating dgn bf baru misal nye.

sampaikan kawan2 die semua aku kenal. sampaikan ari tu masa mak buat kenduri ada kawan akak aku datang. aku x kenal pun. bila aku tanya die, die kata kawan satu sekolah tapi x baik mana pun. dan x penah pegi raya rumah die pun. owh patut la aku x kenal. heheheh

anyway, back to the point. dulu-dulu zaman baru nak naik kan. so akak aku rajin baca novel. aku pun terikut sama. lepas tu mula la berangan nak tulis novel. tapi sampai sekarang novel aku x siap. sbb aku ni jenis x sabar. jalan cerita apa semua aku dah ada. cuma kesabaran menulis tu aku xde. jadi aku abaikan je angan2 aku tu. cuma bila tiba buat cerpen pendek masa skola dulu aku memang score la. org minta 100 patah je, aku dekat 5 helai kertas aku membebel. hehehehe

masuk skola asrama lak aku x tulis novel dah. aku tulis sajak pulak. sbb sajak pendek, ringkas dan padat. paling aku suka tulis sikit je tapi maksud mendalam giler. bajet ada org nak baca la sajak aku kan. nak di jadikan cerita, budak AJK majalah skola waktu tu akak dorm aku. die pun sibuk la cari bahan nak letak dalam majalah skola. masa tu aku ada sajak yg aku kira ok la jugak. aku nak bagi die aku segan. jadi aku suruh kawan aku bagi die. pakai nama samaran la. tup2 sajak aku tu klua dlm majalah skola ok!

aku tau pun sbb kawan bagitau. sbb die yg hantarkan sajak aku. jadi die sorg jela yg tau sape penulis sebenar sajak tu. masa tu heboh satu skola. sbb xde sape yg tau penulis sebenar sajak tu. pulak tu nama samaran yg aku guna iras2 nama kawan aku. dah satu skola ingatkan die yg tulis. budak tu pun bengang. hahahah

tah macam mana tah ada tetiba je diorg tau aku yg tulis. dah x pasal2 tahun berikut nya diorg tetapkan syarat xleh guna nama samaran pulak. tapi tahun lepas tu memang aku xde idea langsung. sajak pun merepek je. ada jugak la kawan aku suruh hantar lagi. tapi dah xde bahan. nak buat camne ye dak?

habis skola, aku masuk kolej pulak. amik course yg xde kena mengena langsung dgn subjek asal aku masa skola. habis kolej, keje pun kat tempat yg xde kena mengena dgn course masa kolej dulu. lantak la ek. yg penting dapat rezeki halal. tapi sebenarnya aku suka keje aku yg sekarang ni. sbb aku bergelumang dgn buku.

oh hobi menulis sajak tu aku masih teruskan. cuma x sehebat macam dulu la. sajak aku yg sekarang ni banyak pasal personal. walaupun aku suka tulis sajak, tapi tulis blog pun seronok jugak. yela macam borak dengan member kan? tula, kadang2 rasa malas je nak tulis. tapi kang x tulis korang rindu lak. hahahahahah *muntah hijau




update pasal weekend aku update nanti la eh.
bz mengejar statistik la.
biasa la akhir tahun keje gov memang camni
*cries a river






No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...