I love all things around me especially you, you and you coz we must treasure them before they are gone

click me!

Monday, May 18, 2015

Teringat kenangan zaman kanak-kanak

kan ari tu aku ada gi kursus penulisan kan, so sekrang ni rasa cam berkobar2 lak nak menulis walaupun penulisan macam tah apa2 je. ada rasa nak buat buku masakan....hahahah macam expert sangat jew. ada rasa gak nak buat buku cerita pasal zaman kanak2 aku. yela budak2 zaman sekarang ni sibuk dgn gajet je.

owh cakap pasal zaman kanak2, aku dulu duduk kuarters kerajaan rumah bandung(2 rumah yg bercantum). jadi rumah kitorg ni memang ada laman la. kat situ la ayah aku tanam pokok rambutan, pokok betik, pokok durian, pokok nangka dan macam2 lagi la. jadinye tiap2 ari minggu kitorg kena sapu laman. dah la pokok rambutan tu daun yg gugur banyak giler. tapi tiap2 kali sapu tu, setiap sorang akan dapat upah 20sen.

20sen zaman tu kira banyak tau. dapat la beli jajan satu, atau main tikam2 ke(ni abg aku banyak buat), x pun beli gula2 dpt percuma cincin. kadang2 masa nak beli tu, cincin kaler merah tinggal satu je. so berebut la dgn adik aku sape yg dapat beli. slalu aku beralah je. dapat beli cincin, esoknye gi skola tunjuk kat kawan2 ada cincin baru. hahahahah





biasa gula2 yg diorg jual tu warna merah pastu kat hujung akan ikat cincin skali.
cincin tu la yg slalu jadi rebutan.






kitorg masa kecik2 slalu main dgn adik-beradik je. kadang2 ada la jugak kawan aku datang rumah. ada gak main dgn jiran depan rumah aku. diorg 3 beradik je. yg sulung(shah) dgn yg 2nd(syu) sama baya dgn akak n abg aku. yg kecik(dani) sebaya adik aku. ada skali tu, kitorg main rumah hantu. aku pun xtau la ni idea sape. rasanya ni idea jiran aku yg sama baya dgn akak aku kot. sbb die ni otak slalu ligat sket.

sebelah rumah die ada laman gak. tapi diorg x rajin bercucuk tanam macam ayah aku, so macam semak sikit la. kitorg pun ubah semak tu jadi rumah hantu. diorg berempat(shah, syu, akak aku, abang aku) jadi hantu. aku x ingat aku jadi hantu ke x. eh aku jadi pelanggan kot. sbb aku ingat aku masuk 'rumah hantu' tu, pastu jumpa la abg shah, pastu akak aku, pastu kitorg dgr mak abg shah jerit suruh balik. pastu semua lari lintang pukang. hahahahahah

bila akak n abg shah dah darjah 3 kot, diorg dah kurang main dgn kitorg. abg shah dah ada geng die. yg akak aku lak asik belaja je. abg aku? asik memerap dlm bilik lukis kartun. so secara x langsung, aku la yg jadi ketua. kebetulan masa tu, sepupu aku(mak die akak ayah aku) baru stat jadi cikgu. anak2 die(anak sedara aku) mak aku la yg jaga. ye, aku dgn anak sedara aku dekat2 sama baya.

anyway, aku ni kan tomboy sket. so x main la main masak2 ni. slalu tu aku gi panjat pokok rambutan la, gi kejar ayam la. adik dgn anak sedara aku ikut jela. ada sekali tu, aku rasa cam nak tangkap ayam la. tgk dlm tv, macam senang je. so aku korek lubang, pastu letak cacing banyak2 dlm tu, pastu cover dgn daun. jadi bila ayam tu masuk je dlm lubang, aku terus tangkap die.








aku gi nyorok kat belakang kereta ayah aku. bila aku datang balik kat perangkap tu, ayam dah ke mana, cacing dah masuk dlm tanah. yela, fikiran budak2. dah la korek lubang pun ngam2 je besar kaki ayam. ada hati nak perangkap ayam. ayam tu mesti tgk lubang tu  n fikir 'tah apa la yg budak tu fikir. hahahaha

tapi ada satu kenangan ni yg paling aku xleh lupa la. eh xnak cerita la. malu. hehehehe
suka kan buat suspen.
nak cerita lagi, tapi macam xtau nak tulis apa lak.
 nanti2 la aku sambung pasal zaman kanak2 aku ni ye.
ciao


p/s : 2 tahun lepas ada bawak abg aku gi mengimbau kenangan lama rumah lama kitorg. rindunyeeee.....
boleh gi baca kat sini.




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...