I love all things around me especially you, you and you coz we must treasure them before they are gone

click me!

Thursday, December 9, 2010

Duit Hantaran 10 ribu tapi 17 ribu Dah Habis untuk Persiapan

ini kisah benar yg terjadi pada kawan aku. x, bukan die yg nak kawin sbb die dah kawin dan giler apa die nak kawin berkali2 sedangkan die perempuan. lain la kalau lelaki boleh kawin 4 kali. merepek lak aku ni. adik die la yg nak kawin x lama lagi.

adik die lelaki. so pihak perempuan minta duit hantaran 10 ribu. bagi aku ok la. dah kira harga paling boleh di terima zaman sekarang ni tapiiiiiiiiiii.......ceh ada tapi tu.....tapi, barang n persiapan pun die yg sponsor. pelamin je dah makan 3 ribu, barang hantaran lagi, catering lagi. ini semua x termasuk dlm duit hantaran. maksudnye, die dah bagi 10 ribu, tapi die yg bayar semua kos persiapan kawin belah pihak perempuan. korg paham x?




10 ribu duit hantaran + 17 ribu duit persiapan perkahwinan 

= 27 ribu yg dibelanjakan untuk pihak perempuan sahaja




ini x termasuk rantai, gelang kaki, cincin nikah dan semua tu ok. x, bukan perempuan yg bakal die nikahi tu yg giler materialistik tapi mak bapak perempuan tu. korg bayangkan la, duit hantaran 10 ribu tu mak n ayah perempuan tu yg pegang. aku rasa, perempuan tu x sempat tgk pun duit die tu. kesian kan dapat mak n ayah camni.

hello, anak korg yg nak kawin ke, korg yg nak kawin? pulak tu menantu keje despatch je. boleh lak korg belanja sakan macam nak kawinkan anak dgn anak menteri. kalau betul2 jadi, agaknye bulan pun korg nak beli. yela, dpt anak menteri yg berpangkat dato' n datins la katakan tapi......sekarang ni anak korg kawin dgn despatch ok. DESPATCH! be reasonable la sikit.







dengar2 nye ayah pihak perempuan dah keluar kereta baru. xtau la kereta apa. inspira kot. padahal ko keje polis je kot. bukan ketua polis pun tapi just POLIS. aku xtau la lans koperal banyak gaji ke kan. ye ke? pulak tu mak pengantin perempuan cuma suri rumah je tapi nak buat majlis macam Dato' Dr Sheikh Muzaffar.

perempuan tu pun macam xleh nak bantah apa yg mak n ayah die buat. macam la ko xleh berbincang baik2 dgn mak bapak ko kan. dan sekarang aku dengar, ayah pihak perempuan xnak wali kan die. majlis dah dekat dah ni. habis tu duit yg pihak lelaki belanjakan habis camtu jela?




jadi sekarang ni sapa yg biol?




perempuan tu ke?





lelaki tu ke?





mak n ayah perempuan tu ke?






atau semua yg di atas?








rasa2 korg, aku pilih yg mana? tepat sekali.












pernikahan dan perkahwinan adalah suatu ikatan yg suci. jangan la kita cemari ia dgn perkara2 duniawi yg bersifat sementara. apa yang penting adalah bagaimana kita menjaga rumah tangga itu agar kekal bahagia ke hujung nyawa - D









p/s : zaman sekarang ni org kawinkan anak macam nak jual anak. nasib baik la mak n ayah aku x macam tu. arghhh majlis aku nak dekat. banyak benda lagi nak buat. pening kepala toinggg....

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...